Cofnij

Pierogi z burakami i fetą

Składniki
  

Na ciasto pierogowe

  • 260 g mąki
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g masła

Na nadzienie

  • 4 buraki
  • 200 g sera feta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • garść posiekanych pistacji
  • po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
  • łyżka listków tymianku
  • przyprawy: sól pieprz

Instrukcje
 

  • Buraki myjemy i gotujemy  do miękkości. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do buraków. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, zieleninę, pistacje, doprawiamy do smaku wg uznania. Mieszamy
  • Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko i masło.Mieszamy . Dodajemy wodę i zagniatamy do uzyskania  gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na grubość na cienkie placki . Z ciasta szklanką wycinamy koła. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek  z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • U mnie pierogi podane z podsmażanymi na maśle listkami brukselki i długimi brokułami