Cofnij

Kaszotto z chorizo i warzywami

Składniki
  

  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 szklanki suchej kaszy pęczak
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • Słodka paprika w proszku
  • 200 gram chorizo
  • 2 papryki
  • kawałek ostrej papryczki
  • 1 szklanka bulionu
  • 200 g pomidorów obranych, pokrojonych w kosteczkę lub z puszki
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 100 gram ugotowanego bobu
  • 100 gram małych pieczarek
  • 1/2 puszki czerwonej lub czarnej fasoli

Instrukcje
 

  • Na rozgrzanej patelni ,  na oliwie  podsmażyć chorizo pokrojone w plasterki . Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę pokrojoną w paski . Dorzucić małe pieczarki
  • Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, smażyć co chwilę mieszając . Dodać sporo słodkiej papryki w proszku
  • Dodać kaszę i smażyć mieszając przez około minutę.
  • Pod koniec dodać posiekaną ostrą papryczkę. Wlać gorący bulion , przykryć i gotować przez 10 minut.
  • Dodać pomidorki, kukurydzę, fasolę wraz z zalewą, bób.Dodać pomidory z puszki .Wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut (w przypadku świeżych pomidorów na większym ogniu), aż kasza będzie miękka, napęcznieje i powstanie gęsty sos.
  • Często mieszać żeby kaszotto się nie przypaliło
  • Podawać z dowolnymi warzywami . U mnie z plastrami awokado