Cofnij

Malinowo czekoladowe ciasto z brzoskwiniami

Składniki
  

Składniki na tortownice ok 25 cm

    Czekoladowy spód:

    • 1 ½ opakowania rolady czekoladowej
    • Galaretka malinowa

    Składniki na malinowy mus:

    • 700 g malin świeżych lub mrożonych
    • 3 łyżki cukru
    • 1 i ½ opakowania galaretki malinowej na 600 ml wody
    • 500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
    • 2 opakowania brzoskwiń w puszce
    • Sos malinowy

    *Składniki na ciasto czekoladowe:

    • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 180 g masła
    • 80 g gorzkiej czekolady posiekanej
    • 2/3 szklanki kakao
    • 3 duże jajka
    • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%

    Instrukcje
     

    Czekoladowy spód:

    • 1 ½ opakowania rolady czekoladowej pokroić na mniejsze krążki .(  Wy możecie zrobić czekoladowe ciasto z przepisu zamieszczonego na końcu ). Wyłożyć spód tortownicy i zalać 1 opakowaniem galaretki  rozpuszczonej w trochę mniejszej ilości wody niż na opakowaniu (ok 400 ml ). Odstawić do stężenia

    Składniki na malinowy mus:

    • Maliny (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej) i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka. Malinowe puree ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia .
    • Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatne lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu malinowego wylać na czekoladowy spód . Odsączone połówki brzoskwiń powciskać jedną obok drugiej w mus malinowy . Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
    • Na koniec polać sosem malinowym

    *Na ciasto czekoladowe:

    • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.
    • W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
    • Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do lekkości i puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie ubić (tą samą końcówką miksera). Dodawać kwaśną śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
    • Wysoką formę prostokątną o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto przelać do formy, wyrównać.
    • Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odłożyć do całkowitego wystudzenia.