Cofnij

Jagodowy mus na kokosowych waflach z galaretka i rafaello

Składniki
  

Składniki na spód:

  • 8 opakowań kokosowych wafli w moim przypadku princessa

Składniki na masę serową:

  • 700 g mrożonych jagód
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • 2 opakowania galaretki jagodowej może też być galaretka o smaku owoców leśnych
  • 250 g serka mascarpone schłodzonego
  • 400 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 20 sztuk rafaello

Ponadto:

  • 1 opakowanie galaretki jagodowej lub malinowej

Instrukcje
 

Na spód:

  • Formę o średnicy 25 cm wyłożyć wyłożyć pokruszonymi  waflami . Na wafle wysypać świeże jagody

Na masę serową:

  • Jagody i 3 łyżki cukru umieścić w garnuszku . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Przetrzeć przez sitko . Jagodowe  puree ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretki w proszku i wymieszać do ich  dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia . W misie miksera umieścić mascarpone i śmietanę. Ubić . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną i serkiem mascarpone .
  • Przygotowaną masę  przelać na wafle ułożone w tortownicy. Kulki rafaello powciskać w tężejącą masę . Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy jagodowej.

Ponadto:

  • Galaretkę jagodową rozpuścić w 350  ml wrzącej wody, odstawić do  wystudzenia. Wierzch masy jagodowej  zalać galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia.
  • Przechowywać w lodówce.