Cofnij

Sałatka z arbuzem, awokado, oliwkami i grillowanym serem halloumi

Składniki
  

  • oliwa sok z limonki lub cytryny miód, sól, pieprz
  • 1 mały mix sałat z rukolą
  • 1 szklanka miąższu arbuza pokrojonego w kosteczkę
  • 1 awokado
  • 125 g sera halloumi do grillowania
  • zagęszczony ocet balsamiczny
  • 10 sztuk zielonych oliwek pokrojonych w plasterki

Instrukcje
 

  • Do większej miski wlać 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki i łyżkę miodu lub syropu klonowego, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, następnie dodać opłukaną i osuszoną sałatę i wszystko razem wymieszać.
  • Sałatę wyłożyć na talerze, dodać kosteczki arbuza , obrane i pokrojone awokado i oliwki
  • Ser pokroić na plastry i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Gdy ser od spodu pokryje się ciemnymi paskami i zacznie odchodzić od patelni, podważyć go łopatką i przewrócić na drugą stronę, powtórzyć grillowanie.
  • Ułożyć na sałatce, doprawić wszystko świeżo zmielonym pieprzem i skropić zagęszczonym octem balsamicznym.