Cofnij

Jabłuszka drożdżowe z nadzieniem budyniowo – jabłkowym

Składniki
  

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 550 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
  • 30 - 45 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli

Składniki na nadzienie

  • Budyń waniliowy
  • 3 jabłka
  • Cynamon
  • Brązowy cukier

Dodatkowo:

  • Mleko skondensowane słodkie do posmarowania wierzchu bułeczek

Instrukcje
 

  • Ugotować budyń. Dwa  jabłka pokroić drobno, posypać cukrem i cynamonem . Wrzucić do garnuszka i gotować do otrzymania musu .  Wymieszać z ugotowanym wcześniej budyniem. Do tego wkroić w drobna kostkę kolejne jabłko i wymieszać. Wystudzić.
  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw rozczyn ). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części
  • Każdy kawałek rozpłaszczyć i nałożyć budyń z jabłkami. Uformować kulkę, którą należy umieścić w wysmarowanej masłem foremce babeczkowej. Na wierzchu po posmarowaniu wyrośniętych bułeczek mlekiem skondensowanym, przykleić pestki dyni . Piec ok. 25 -30  minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie  ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.