Cofnij

Quiche z figami, kozim serem i tymiankiem

Składniki
  

Na okrągłą formę do tart o średnicy 24 cm

  • 250 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 5 g soli
  • 50 ml wody

Na masę:

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki 80 ml śmietanki kremowej 30%
  • 40 g startego sera parmezan
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 200 g sera koziego w roladzie pokruszonego
  • 4 świeże dojrzałe figi
  • do posmarowania fig: 1 łyżka miodu + 1 łyżka oliwy

Instrukcje
 

  • Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim foremkę do tart o średnicy 24 cm. Docisnąć, nadmiar ciasta odciąć wałkiem. Ciasto przykryć folią aluminiową, wsypać groch lub kaszę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut, po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec kolejne 5-10 minut. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem masy

Na masę:

  • Do większej miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać śmietankę i starty na tarce ser parmezan , tymianek, szczypiorek .
  • Masę jajeczną wylać na podpieczony spód, ułożyć połówki fig rozcięciem do góry (spód można przyciąć aby figa równo leżała i nie wystawała ponad tartę) oraz pokrojony w plastry ser kozi . Połówki fig posmarować mieszanką miodu i oliwy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut, do czasu aż masa będzie zastygnięta.
  • U mnie quiche podane z sałatką z ogórka  , fig , winogron , oliwek i młodej fasoli soji