Cofnij

Rolada gołąbkowa podawana z sosem pieczarkowym i ziemniaczanym puree

Składniki
  

  • Liście młodej kapusty
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego
  • Cebula
  • 150 g ryżu
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek granulowany
  • Suszone oregano
  • Suszony tymianek
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • Świeży koper
  • Folia aluminiowa

Sos pieczarkowo śmietanowy:

  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego koperku
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Instrukcje
 

  • Liście kapusty włożyć do osolonego wrzątku na 10 minut,odcedzić,ostudzić i usunąć z nich zgrubiałe części.
  • Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, przelać zimną wodą na sicie, odsączyć i wystudzony dodać do mięsa.Dodać jajko . Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki) i resztą przypraw  . Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią.
  • Na foli aluminiowej ułożyć liście kapusty, tak aby nachodziły na siebie,na liściach rozłożyć masę mięsno ryżową i przy pomocy foli aluminiowej zwinąć roladę. Gotową roladę zawinąć w folię aluminiową na której się znajdowała. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznej foremki .Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 30 minut . Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika , odwinąć z folii . Włożyć ponownie do naczynia i zalać śmietaną wymieszaną z bulionem warzywnym i koprem . Wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut
  • Sos pieczarkowo śmietanowy:
  • Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na oleju
  • Pieczarki obrać, pokroić i wymieszać z cebulką. Usmażyć. Pod koniec smażenia posolić. Dodać trochę wody. Zagotować Mąkę rozmieszać w 5 łyżkach wody. Tak przygotowaną mąkę wlać do pieczarek . Zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać  śmietanę  i  koper  . Wymieszać.
  • Podawać z sosem pieczarkowym