Cofnij

Makaron z dynią , grzybami I kurczakiem

Składniki
  

  • 4 udka z kurczaka
  • Sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz
  • Kminek
  • Kurkuma
  • 100 g świeżych grzybów
  • 250 g dyni
  • 200 gram makaronu muszle może też być inny w zastępstwie
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 sztuki papryki chilli
  • 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 4 łyżki tartego parmezanu

Instrukcje
 

  • Udka umyć , osuszyć na papierowym ręczniku . Zamarynować przez 30 min w occie balsamicznym , sosie sojowym i przyprawach .Mięso upiec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 min
  • Międzyczasie  oczyścić  grzyby i pokroić na plasterki. Dynię obrać ze skóry. Wyrzucić nasiona, miąższ pokroić w niedużą kostkę, około 1 cm.
  • W garnku z osoloną wodą ugotować makaron
  • Na większej patelni, na maśle podsmażyć cebulę, pod koniec dodając rozgnieciony lub starty czosnek. Dołożyć  dynię i paprykę chili , posolić i smażyć przez około 7 - 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie prawie już miękka. Jeśli dynia zacznie przywierać dolać odrobinę wody .
  • Dodać grzyby, tymianek i smażyć dalej przez kilka minut . Wlać śmietankę , doprawić i  gotować chwilę  aż sos zgęstnieje.
  • Na patelnię z sosem dodać wcześniej upieczonego kurczaka i makaron .Wymieszać. Zbyt gęsty sos rozcieńczamy wodą z gotującego się makaronu. Nałożyć na talerze i posypać parmezanem.