Udka umyć , osuszyć na papierowym ręczniku . Zamarynować przez 30 min w occie balsamicznym , sosie sojowym i przyprawach .Mięso upiec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 min
Międzyczasie oczyścić grzyby i pokroić na plasterki. Dynię obrać ze skóry. Wyrzucić nasiona, miąższ pokroić w niedużą kostkę, około 1 cm.
W garnku z osoloną wodą ugotować makaron
Na większej patelni, na maśle podsmażyć cebulę, pod koniec dodając rozgnieciony lub starty czosnek. Dołożyć dynię i paprykę chili , posolić i smażyć przez około 7 - 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie prawie już miękka. Jeśli dynia zacznie przywierać dolać odrobinę wody .
Dodać grzyby, tymianek i smażyć dalej przez kilka minut . Wlać śmietankę , doprawić i gotować chwilę aż sos zgęstnieje.
Na patelnię z sosem dodać wcześniej upieczonego kurczaka i makaron .Wymieszać. Zbyt gęsty sos rozcieńczamy wodą z gotującego się makaronu. Nałożyć na talerze i posypać parmezanem.