Cofnij

Tarta wedzona

Składniki
  

Kruche ciasto:

  • Mąka pszenna 250 g
  • Masło 125 g
  • Woda 60 ml
  • Jajko 1szt
  • Sól do smaku

Nadzienie

  • 2 buraki ugotowane lub upieczone
  • 180 g sera feta lub sera sałatkowego
  • 1 serek philadelphia deliciously whipped
  • 100 g wędzonej makreli
  • 2 jajka

Instrukcje
 

Ciasto kruche:

  • Przesianą mąkę siekamy z masłem. Dodajemy wodę, jajko oraz szczyptę soli i szybko wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dokładnie dno i boki wysmarowanej masłem formy i ponownie wkładamy do lodówki.
  • Gdy piekarnik będzie nagrzany do 190°C, wyjmujemy formę z ciastem i nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy folię aluminiowa lub papier do pieczenia, a na wierzch wysypujemy równomiernie suchą fasolę lub groch. Dzięki temu spód nie będzie się podnosił w trakcie pieczenia.
  • Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury na około 25 minut. Na 5 minut przed wyjęciem usuwamy folię lub papier wraz z fasolą i kontynuujemy pieczenie.

Nadzienie

  • Obrane buraki  i ser feta  pokroić w kostkę . Jajka wbić do miski i dokładnie wymieszać widelcem z serkiem philadelphia , doprawić solą i pieprzem.Nagrzać piekarnik do  180 stopni C.
  • Na podpieczony spód  tarty wyłożyć pokrojone buraki , rozłożyć ser feta oraz pokrojoną na kawałki wędzoną makrelę . Na to wylać masą jajeczną i piec przez 30 minut.
  • Udekorować sałatą I zieloną fasolą