Cofnij

Zielony ryz z policzkami wieprzowymi

Składniki
  

Ryż

  • 300 g ryżu do risotto arborio
  • 1 l bulionu z kurczaka lub z warzyw
  • 150 ml białego półwytrawnego wina
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 200 gram liści świeżego szpinaku
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • świeżo starty parmezan
  • sól pieprz

Policzki wieprzowe

  • 8 policzków wieprzowych
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 mała cebula
  • 100 ml czerwonego wina
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 100 gram pieczarek
  • 200 gram soczewicy z puszki
  • sól do smaku
  • olej

Instrukcje
 

Ryż

  • Do wysokiego naczynia wrzucić umyte liście świeżego szpinaku. Do szpinaku dodać łyżkę oliwy, sól oraz pieprz i zmiksować  na gładkie pesto.
  • Podgrzać  bulion. W drugim garnku rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną drobno cebulę. Jak cebula się zeszkli dodać posiekany drobno czosnek.
  • Zwiększyć ogień, dodać ryż, szczyptę soli i cały czas go mieszając. Kiedy  ryż zacznie robić się szklisty wlać 150 ml wina nie przerywając  mieszania.
  • Gdy ryż wchłonie wino, wlać pół szklanki gorącego bulionu. Zmniejszyć  ogień i gotować do momentu aż ryż wchłonie płyn. Przez kolejny kwadrans, wlewać co mniej więcej 2 minuty kolejną porcję gorącego bulionu, cały czas mieszając zawartość garnka.
  • Gdy ryż będzie gotowy, zestawić go z ognia, dodać przygotowane wcześniej pesto, 2 łyżki masła i świeżo starty parmezan. Risotto przyprawić solą i pieprzem, Wymieszać i zostawić pod przykryciem na kilka minut.

Policzki wieprzowe

  • Policzki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z białych błonek. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć policzki na złoty kolor z obu stron. Ściągnąć z patelni i ułożyć na papierowym ręczniku kuchennym.
  • Na patelnię dodać drobno posiekany ząbek czosnku i posiekaną cebulę. Dodać bulion warzywny, wino i przyprawy. Gotować przez kilka minut.
  • Policzki przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać przygotowanym sosem i wstawić na 1-1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Na koniec podsmażyć pieczarki z soczewicą na patelni i podać z policzkami i zielonym ryżem
  • Podawać z dowolnymi warzywami. U mnie szparagi, kalafior, zielona fasola soi i kalettes