Cofnij

Drożdżowy slimak z makiem

Składniki
  

Na nadzienie makowe

  • 100 g suchego maku
  • 90 g cukru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • Olejek migdałowy

Na drożdżowe ciasto

  • 100 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 230 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
  • 120 g cukru
  • sól do smaku
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g maku
  • 700 g śliwek węgierek

Instrukcje
 

Na nadzienie makowe

  • Mak zalać wrzątkiem . Ostudzony dwukrotnie zmielić . Odsączyć z nadmiaru wody . Można do tego użyć lnianej ściereczki . Dodać cukier , mielone migdały i olejek migdałowy . Wymieszać do połączenia składników .

Na drożdżowe ciasto

  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (150 ml) razem z 60 g cukru i solą. Odstawić na 5 minut.Następnie dodać mąkę, żółtko, jajko i schłodzone , roztopione masło. Całość wyrabiać przez kilka minut. Gotowe ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • Jeśli używamy suchych drożdży mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami . Dodać pozostałe składniki  i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Całość wyrabiać przez kilka minut by było miękkie i elastyczne . Gotowe ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • Następnie ciasto rozwałkować  na prostokąt o wymiarach 30 cm x 40 cm . Prostokąt ciasta pokroić  wzdłuż na 3 paski, na które nałożyć  nadzienie makowe  . Zwinąć  w rulon.   W tortownicy o średnicy ok 26 cm uformować  z  ruloników ciasta kształt ślimaka . .Należy zostawić małe odstępy, aby ułożyć wypestkowane połowy  śliwek . Całość ponownie odstawić do wyrośnięcia . Przed umieszczeniem ciasta w piekarniku posmarować roztrzepanym jajkiem . Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut.
  • Wklejam zdjęcie z neta obrazujące robienie ślimaka

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.