Cofnij

Ryba po grecku

Składniki
  

  • .

Składniki

  • 500 gram marchewki
  • 150 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 1 średni por
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 - 3 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 400 gram pomidorów w puszce
  • 800 g filetów dorsza
  • olej roślinny do smażenia

Przyprawy do warzyw

  • słodka papryka
  • oregano
  • majeranek
  • rozmaryn
  • tymianek
  • cząber

Przyprawy do ryby

  • Sól
  • Czosnek
  • bazylia
  • Gorczyca
  • Imbir
  • Tymianek

Instrukcje
 

  • Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i  poddusić na oliwie  . Dodać pokrojonego w plasterki pora.Wlać gorący bulion warzywny . Gotować przez 15 - 20 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy.
  • Rybę umyć i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać przyprawami .W czasie gdy gotują się warzywa można usmażyć rybę na  złoto na rozgrzanym oleju.
  • Pod koniec gotowania warzyw dodać pomidory z puszki. Gotować do odparowania płynu .Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie. Schłodzić w lodówce, najlepiej przygotować z wyprzedzeniem aby potrawa nabrała smaku.
  • Podawać z ryżem lub kaszą