Cofnij

Krem z kalafiora i jarmuzu

Składniki
  

  • 1 duży kalafior pokrojony na różyczki
  • 80 ml oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 duży pęczek jarmużu łodygi usunięte, rozdarty na liście
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łodygi selera pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • Imbir
  • 75 l warzywnego bulionu
  • Zielona fasola soi i chipsy warzywne do dekoracji

Instrukcje
 

  • Nagrzać piekarnik (230 ° C).
  • W dużej misce umieścić  kalafior . Polać oliwą . Doprawić solą i pieprzem. Umieścić na blasze. Wstawić piekarnika i piec, co jakiś czas mieszając, aż kalafior zmięknie, a brzegi będą rumiane i chrupiące  (około 22 minut)
  • W garnku  na średnim ogniu podgrzać oliwę. Dodać cebulę i seler i posmażyć, mieszając od czasu do czasu, do miękkości, około 8 minut. Dodać czosnek i dusić z resztą, stale mieszając, przez 1 minutę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać kalafior i bulion, zwiększyć temperaturę do średnio-wysokiej i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 10 minut. Dodać jarmuż, zwiększyć ogień do średniego i gotować bez przykrycia przez kilka minut .
  • Całość zblendować na gładkie pure . Doprawić imbirem . Podawać z warzywnymi chipsami i zieloną fasolą soi