Cofnij

Perski pilaf

Składniki
  

  • Na pilaf
  • 200 g obranej i pokrojonej na kawałki 1-2cm marchewki
  • 200 g obranych i pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków
  • 200 g obranego i pokrojonego w kostkę pasternaku
  • 3 łyżki oliwy plus do smarowania
  • 1 drobno posiekana czerwona cebula
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki nasion kminku
  • 225 g ryż arborio
  • 550-600 ml bulionu warzywnego
  • 100 g pokrojonych w kostkę suszonych moreli
  • 400 g odsączonej z puszki ciecierzycy
  • 150 g łuskanych pistacji
  • 2 duże roztrzepane widelcem jajka
  • garść liści kolendryNa pieczone czerwone warzywa
  • 500 g małych marchewek
  • 500 g ugotowanych buraków
  • 250 gram czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 3 łyżki sosu malinowego
  • skórka i sok z pomarańczy
  • 150 g nasion granatu

Instrukcje
 

  • Nagrzać  piekarnik do 180C. Wrzucić na blachę marchew , słodkie ziemniaki i pasternak . Skropić oliwą. Piec w piekarniku na złoty kolor  - około 20-25 minut.
  • Międzyczasie  na patelni , na łyżce oleju podsmażyć cebulę.Dusić do miękkości . Wymieszać z szafranem , dodać ryż i wymieszać na patelni . Wlać bulion .  Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować ryż na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 25 minut lub aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn  . Dodać cynamon, kolendrę i kminek, plus posiekane morele .Zdjąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia .Dodać  upieczone warzywa i odsączoną ciecierzycę . Z grubsza posiekać pistacje.  Całość przełożyć do miski i dodać lekko ubite jajka  z solą i pieprzem. Wymieszać.Tak przygotowaną masę rozdzielić pomiędzy keksówki . Schłodzić w lodówce przed pieczeniem ( ja ominęłam ten krok i nic się nie stało)
  • Przed wstawieniem keksówek do piekarnika przygotować warzywa , które podawać razem z pilafem z keksówek  . Marchewki umyć szczoteczką . Wcześniej ugotowane buraki pokroić w kostkę lub paski . Pokroić czerwoną cebulę w paski . Przyprawić przyprawami . Skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec do momentu aż marchewki będą miękkie . W trakcie pieczenia dodać sos malinowy i sok  z pomarańczy .Na koniec dodać nasiona granatu  .
  • Keksówki z ryżem i warzywami piec w piekarniku , w temperaturze ok 180 C przez około 45 min .Podawać z czerwonymi warzywami