Nagrzać piekarnik do 180C. Wrzucić na blachę marchew , słodkie ziemniaki i pasternak . Skropić oliwą. Piec w piekarniku na złoty kolor - około 20-25 minut.
Międzyczasie na patelni , na łyżce oleju podsmażyć cebulę.Dusić do miękkości . Wymieszać z szafranem , dodać ryż i wymieszać na patelni . Wlać bulion . Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować ryż na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 25 minut lub aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn . Dodać cynamon, kolendrę i kminek, plus posiekane morele .Zdjąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia .Dodać upieczone warzywa i odsączoną ciecierzycę . Z grubsza posiekać pistacje. Całość przełożyć do miski i dodać lekko ubite jajka z solą i pieprzem. Wymieszać.Tak przygotowaną masę rozdzielić pomiędzy keksówki . Schłodzić w lodówce przed pieczeniem ( ja ominęłam ten krok i nic się nie stało)
Przed wstawieniem keksówek do piekarnika przygotować warzywa , które podawać razem z pilafem z keksówek . Marchewki umyć szczoteczką . Wcześniej ugotowane buraki pokroić w kostkę lub paski . Pokroić czerwoną cebulę w paski . Przyprawić przyprawami . Skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec do momentu aż marchewki będą miękkie . W trakcie pieczenia dodać sos malinowy i sok z pomarańczy .Na koniec dodać nasiona granatu .
Keksówki z ryżem i warzywami piec w piekarniku , w temperaturze ok 180 C przez około 45 min .Podawać z czerwonymi warzywami