Cofnij

Sernik z pieczonymi jabłkami

Składniki
  

Na spód

  • 160 g herbatników
  • 50 g roztopionego masła

Na jabłka

  • 5 jabłek
  • 2 łyżki amaretto
  • 2 łyżki cynamonu
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki płynnego miodu

Na masę serową

  • 500 gram sera ricotta
  • 500 gram sera quark może być mielony twaróg
  • 400 gram białej czekolady
  • 1 puszka mleka kokosowego ok 400 gram
  • Sok z cytryny
  • 11 listków żelatyny

Instrukcje
 

Na spód

  • Ciastka i masło umieścić w blenderze .Zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Ciastka  można również jeśli nie ma blendera umieścić  w mocnym woreczku i uderzać mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia. Połączyć z  roztopionym masłem
  • Spód formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.
  • Wstawić do lodówki do schłodzenia
  • Międzyczasie upiec jabłka
  • Na jabłka
  • Jabłka umyć , osuszyć na papierowym ręczniku . Przekroić na pół . Usunąć gniazda nasienne . Na talerzyku połączyć brązowy cukier z cynamonem  . Odcisnąć jabłka płaską stroną  w cukrze z cynamonem . Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry. Do wgłębienia wlać po równo sok z cytryny i amaretto. Wstawić do piekarnika na ok 20-25 min, aż będą miękkie. Odstawić do wystudzenia

Na masę serową

  • Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny, skórkę dodać do sera, sok zachować na potem. Do masy serowej dodać gęstą część mleka kokosowego i wymieszać.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na spód tortownicy.
  • Na wierzchu poukładać schłodzone , upieczone jabłka . Wstawić do lodówki do stężenia masy