Cofnij

Drożdżowe w koło Macieju z pieczarkami i serem

Składniki
  

  • jajka do posmarowania ciasta 2 szt

Ciasto:

  • woda 300 ml
  • mleko 150 ml
  • mąka pszenna 1 kg
  • olej 200 ml
  • drożdże świeże 100 g lub suche 50 g
  • cukier drobny 3 łyżki

Farsz:

  • cebula 1 szt
  • pieczarki 300 g
  • ser feta 200 g
  • ser parmezan 200 g
  • ser mozarella 3 kulki
  • Dodatkowo:
  • tymianek
  • rozmaryn
  • oregano
  • pieprz czarny
  • Masło klarowane do smażenia

Instrukcje
 

Ciasto:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu

Farsz:

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę .Podsmażyć na patelni z na maśle  klarowanym. Do cebuli wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki.Doprawić  do smaku przyprawami . Całość chwilę posmażyć . W misce wymieszać , pokruszoną fetę ,starty parmezan  oraz pokrojoną w kostkę mozzarellę. Doprawić  oregano i czarnym pieprzem.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej uformować małe, okrągłe bułeczki. Bułeczki ułożyć  w odstępach w okręgu na blasze wyłożonej pergaminem. Do środka wyłożyć farsz serowy i równomiernie rozsmarować. Na wierzch wyłożyć pieczarki. Pieczarki posypać resztą parmezanu. Bułeczki posmarować rozkłóconymi jajkami.
  • Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 ̊C na ok. 15  - 20 minut.