Piekarnik nagrzać do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę (u mnie okrągła forma z kominem, o średnicy 23 cm ) bardzo dokładnie posmarować masłem i oprószyć mąką.
Miękkie masło utrzeć z drobnym cukrem lub cukrem pudrem na jasną i puszystą masę ( około 7 minut). Cały czas miksując, dodawać po jednym jajku, kolejne wbijając, gdy poprzednie bardzo dokładnie połączy się z masą. Na koniec dodać skórkę otartą z pomarańczy.
Do miski z ubitą masą, przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksować na małych obrotach, tylko do połączenia składników.Gotową masą wypełnić przygotowaną formę, do 2/3 objętości. Na wierzchu ułożyć żurawinę.Piec około 45 minut lub do momentu, aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy.
Ostudzone ciasto posmarować konfiturą żurawinową i udekorować lukrem