Cofnij

Łódeczki z batatów nadziewane chili con carne

Składniki
  

  • Na chilli con carne:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego kuminu w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Koncentrat pomidorowy do smaku
  • 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie 200 g, odsączonej i przepłukanej
  • 200 gram młodej fasoli soi
  • 100 gram kukurydzy z puszki

Instrukcje
 

  • Bataty dokładnie umyć, nakłuć  widelcem . Upiec  w piekarniku ok. 30-40 minut. Gotowe bataty przekroić wzdłuż. Łyżką lub innym "narzędziem" wyciągnąć miąższ.
  • Na chilli con carne:
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano  .Smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając .
  • Dodać mieloną wołowinę i wędzony boczek. Dusić pod przykryciem przez kilka minut .
  • Mięso doprawić  sosem sojowym i cukrem. Dodać suszone pomidory  i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem , solą . Dodać koncentrat pomidorowy do smaku
  • Przykryć i dusić przez około 30  minut  co jakiś czas mieszając . Dodać odsączoną i przepłukaną  czerwoną fasolę i gotować pod przykryciem przez kilka minut . Na koniec dorzucić młodą , zieloną fasolę soi I kukurydzę
  • Gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, do powstania gęstego sosu
  • Gotowym nadzieniem wypełnić  połówki batatów. Włożyć do piekarnika na ok. 10-15 minut
  • Można na koniec posypać parmezanem i udekorować kiełkami