Bataty dokładnie umyć, nakłuć widelcem . Upiec w piekarniku ok. 30-40 minut. Gotowe bataty przekroić wzdłuż. Łyżką lub innym "narzędziem" wyciągnąć miąższ.
Na chilli con carne:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano .Smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając .
Dodać mieloną wołowinę i wędzony boczek. Dusić pod przykryciem przez kilka minut .
Mięso doprawić sosem sojowym i cukrem. Dodać suszone pomidory i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem , solą . Dodać koncentrat pomidorowy do smaku
Przykryć i dusić przez około 30 minut co jakiś czas mieszając . Dodać odsączoną i przepłukaną czerwoną fasolę i gotować pod przykryciem przez kilka minut . Na koniec dorzucić młodą , zieloną fasolę soi I kukurydzę
Gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, do powstania gęstego sosu
Gotowym nadzieniem wypełnić połówki batatów. Włożyć do piekarnika na ok. 10-15 minut
Można na koniec posypać parmezanem i udekorować kiełkami