Cofnij

Mini brownie z musem malinowym i malinami

Składniki
  

Spód Brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady 60%-70% kakao dobrej jakości
  • 3 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 135 g mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej: mielone migdały
  • szczypta soli

Składniki na malinowy mus:

  • 700 g malin świeżych lub mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i ½ opakowania galaretki malinowej na 600 ml wody
  • 500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
  • Dodatkowo ok 500 gram malin

Instrukcje
 

Spód Brownie:

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C .Dno formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  • Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
  • W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem .Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
  • Dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.

Na malinowy mus:

  • Maliny (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej) i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka. Malinowe puree ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia .
  • Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać.
  • Na spód brownie wyłożyć maliny . Na wierzch wyłożyć malinową masę .Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
  • Udekorować malinami i listkami mięty.
  • Ja powykrawałam specjalną foremką mini deserki.