Cofnij

Pierś z kury w cieście francuskim ze szpinakiem i kozim serem

Składniki
  

  • 2 filety piersi z kurczaka
  • sól pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/4 gałki muszkatołowej i czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 g szpinaku
  • 80 g sera koziego
  • Opakowanie ciasta francuskiego ok 500 gram
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka

Instrukcje
 

  • W każdym filecie  nożem zrobić nacięcie z boku tworząc "kieszonkę". Mięso doprawić przyprawami . Roztopione masło , wymieszać ze startym czosnkiem i wysmarować tym filety na zewnątrz i w środku
  • Szpinak opłukać, osuszyć . Na patelni rozpuścić odrobinę masła , wrzucić szpinak  i smażyć do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać z kozim serem . Nadzieniem  nafaszerować kieszonkę kurczaka
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na blaszce do pieczenia położyć papier do pieczenia. Na pergaminie  ułożyć 2  kwadraty z ciasta francuskiego. Po dwóch bokach ciasta nacinać brzegi tworząc paski, środek zostawić w całości
  • Na środku   ciasta umieścić  filety i nakładać paski naprzemiennie  do środka. Docisnąć łączenia i podciąć ciasto w razie potrzeby. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut na złoty kolor.
  • Sposób zawinięcia piersi na zdjęciu poniżej  (zdjęcie zaczerpnięte z internetu )