Cofnij

Krewetki z kaszą gryczaną podawane z sałatką

Składniki
  

Na krewetki:

  • 250 g większych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła
  • 1 papryczka chilli opcjonalnie suszona

Na kaszę gryczaną:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej

Na sałatkę:

  • 1 grejpfrut
  • 1 awokado
  • 100 gram młodej fasoli soi
  • 100 gram rukwi wodnej
  • Ziarna granatu

Na ziołowy dressing do sałatek:

  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1/2 cebuli szalotki drobno posiekać (można zastąpić 1/4 małej czerwonej cebuli lub zwykłej)
  • 1 gałązka estragonu lub kilka gałązek pietruszki albo gałązka tymianku tylko liście, drobno posiekać

Instrukcje
 

Na krewetki:

  • Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia.  Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i  chili  , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.

Na kaszę gryczaną:

  • W osobnym garnku gotujemy kaszę gryczaną. Zagotowujemy 2 szklanki wody z 1 łyżeczką soli i 3 łyżkami oleju. Do gotującej się wody wsypujemy 1 szklankę kaszy gryczanej. Mieszamy bardzo delikatnie przez kilka sekund, aby kasza nie przylepiła się do dna garnka. Gdy woda z kaszą zagotuje się ponownie, przykręcamy gaz (woda musi nadal bardzo delikatnie się gotować) nakrywamy garnek pokrywką i gotujemy 15 minut. Nie mieszamy już w trakcie gotowania. Po 15 minutach wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę na kolejne 10 minut, aby doszła i wciągnęła pozostałą wodę. Okrywamy pokrywę i delikatnie mieszamy, odstawiamy na 5 minut, aby odparowała.

Na sałatkę

  • Grejpfruta pokroić na ćwiartki . Awokado obrać ze skóry i pokroić w grubszą kostkę . Dodać fasolę  , rukiew i ziarna granatu . Całość polać ziołowym dressingiem

Ziołowy dressing do sałatek:

  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1/2 cebuli szalotki, drobno posiekać (można zastąpić 1/4 małej czerwonej cebuli lub zwykłej)
  • 1 gałązka estragonu lub kilka gałązek pietruszki albo gałązka tymianku, tylko liście, drobno posiekać
  • Oliwę i ocet wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać cebulę i wybrane zioła i dobrze wymieszać.