Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem żeby otrzymać puszystą i jasną masę. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać suchy budyń lub skrobię ziemniaczaną i zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Masę serową wylać do foremki . U mnie forma w kształcie wieńca .
Piec przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.
Wrzucić owoce do garnuszka, dolać wodę i gotować do momentu jej wyparowania, mieszając i uważając, by owoce się nie przypaliły. Następnie owoce zblendować na jednolitą masę, a potem przetrzeć przez sito. Tak przygotowaną polewą polać sernik
Udekorować polewą owocową i świeżymi jagodami