Cofnij

Sernik z jagodami

Składniki
  

Na sernik

  • 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 200 g masła
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka oddzielnie białka i żółtka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub skrobi ziemniaczanej
  • aromat rumowy

Na polewę owocową

  • 350 gram mrożonych malin
  • 12 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru

dodatkowo

  • 500 gram świeżych jagód

Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W misie miksera utrzeć masło z cukrem żeby otrzymać  puszystą i jasną masę. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać suchy budyń  lub skrobię ziemniaczaną i  zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.
  • Masę serową wylać do foremki . U mnie forma w kształcie wieńca .
  • Piec przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.
  • Wrzucić owoce do garnuszka, dolać  wodę i gotować  do momentu jej wyparowania, mieszając i uważając, by owoce się nie przypaliły. Następnie owoce zblendować  na jednolitą masę, a potem przetrzeć przez sito. Tak przygotowaną polewą polać sernik
  • Udekorować polewą owocową i  świeżymi jagodami