Cofnij

Burgery  z batatów i czarnej fasoli

Składniki
  

  • 2 duże słodkie ziemniaki 2 szklanki puree
  • 1 szklanka wypłukanej i osuszonej czarnej fasoli
  • 1 szklanka gotowanej komosy ryżowej
  • 3 pokrojone cebule
  • 1/2 szklanki mąki z migdałów
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku

Dodatkowo

  • Bułka
  • Rukiew wodna
  • Zielona fasola soi
  • Serek philadelphia
  • Grilowana pierś z kury
  • Kiełki

Instrukcje
 

  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C . Przekroić słodkie ziemniaki na pół, skropić oliwą z oliwek . Umieścić  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Piec do miękkości , około 30-40 minut , a następnie odstawić do ostygnięcia.
  • Miąższ z batatów umieścić w dużej misce . Widelcem zrobić puree . Nie rozdrabniać całkowicie na gładką masę . To samo zrobić z czarną fasolą i połączyć z ziemniakami  . Dodać komosę ryżową , mąkę z migdałów, kminek, paprykę, sól morską , pieprz i czosnek w proszku. Dobrze wymieszać , a następnie utworzyć kotlety .
  • Burgery smażyć na średnim ogniu na patelni około  4-5 minut na złoty kolor , a następnie ostrożnie przewrócić i smażyć na złoty kolor po drugiej stronie.