Cofnij

Ciasto miodowe z przyprawami korzennymi

Składniki
  

  • 480 g mąki pszennej
  • 480 g wielokwiatowego miodu
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 21 g sody oczyszczonej
  • 210 ml mleka
  • 180 g brązowego cukru

Dodatkowo:

  • kilka łyżek gładkiej przetartej przez sitko konfitury pomarańczowej
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • garść pistacji

Instrukcje
 

  • W rondelku umieścić miód, masło, mleko, cukier. Podgrzewając rozpuścić składniki cały czas mieszając. Zdjąć z palnika . Wystudzić
  • Do przestudzonych składników dodać przesianą mąkę pszenną , sodę oraz przyprawy  korzenne. Wymieszać rózgą kuchenną, delikatnie i w jednym kierunku, do połączenia. Nie mieszać zbyt długo żeby nie zrobił się zakalec.
  • Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach  24 cm  , wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną.
  • Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do  suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie a następnie wyciągnąć z tortownicy .
  • Wystudzone ciasto posmarować  podgrzaną wcześniej konfiturą .Posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i pistacjami