Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę albo maszynkę do mięsa. Połączyć z masłem, jajkami.Doprawić przyprawami do smaku . Jeśli masa ziemniaczana jest za gęsta, można dolać mleka.
Gotową masę ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej i na kwadratach z pergaminu o bokach około 10 cm szprycować gniazdka.
Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wkładać gniazdka, papierem do góry a gdy odchodzi usunąć . Smażyć po 3 - 4 minuty z każdej strony.
Wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym
Podawać z dowolnymi dodatkami .
U mnie z podawane z piersią z kurczaka , pomidorkami koktajlowymi , rukwią i kiełkami
Można tez zrobić mniej kaloryczna wersje- zamiast smażyć w oleju można posmarować żółtkiem albo roztopionym masłem i upiec w piekarniku (180C - 20 min)