Cofnij

Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i jajkiem sadzonym

Składniki
  

Na kurczaka:

  • Pierś z kurczaka 2 sztuki
  • Sól i pieprz
  • Ostra papryka w proszku ½ łyżeczki
  • Słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
  • Suszony rozmaryn 1 łyżeczka
  • Oliwa 1 łyżka
  • Sos sojowy jasny 2 łyżki

Sos winegret:

  • 1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy opcjonalnie

Na kaszę:

  • kasza jaglana 1 szklanka
  • pestki słonecznika 2 łyżki
  • pestki dyni 2 łyżki
  • orzeszki piniowe 1 łyżka
  • cebula czerwona 1
  • pomidorki koktajlowe 10
  • szczypiorek pęczek
  • oliwki zielone kilka sztuk
  • ogórek zielony ½
  • zielona fasola soi
  • awokado
  • garść liści bazylii
  • 2 jajka

Instrukcje
 

Na kurczaka:

  • Piersi z kurczaka umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
  • Piekarnik nagrzać do 180 C  . W naczyniu żaroodpornym umieścić  filety razem z marynatą i piec  około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę.

Sos winegret:

  • Do miseczki wlać sok z cytryny lub ocet winny, dodać sól oraz opcjonalnie musztardę. Wymieszać, następnie dodać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Na kaszę:

  • Na patelni podprażamy pestki słonecznika, pestki dyni i orzeszki pinii
  • Do miski przełożyć ugotowaną i przestudzoną kaszę, pokrojoną w talarki cebulę, połówki pomidorów koktajlowych, posiekany szczypior oraz pokrojone oliwki. Dodać pokrojonego ogórka, awokado  i listki bazylii
  • Na koniec dodać podprażone pestki. Całość polać przygotowanym wcześniej sosem i wymieszać.
  • Przed podaniem, na każdej porcji sałatki ułożyć  plastry kurczaka i jajko sadzone.