Cofnij

Czekoladowe serowe oponki

Składniki
  

  • mąka – 110 g
  • kakao – 15 g
  • cukier – 40 g
  • soda – 1 płaska łyżeczka
  • ser biały półtłusty może być mascarpone lub ricotta – 130 g
  • żółtko – 1 szt
  • śmietana kwaśna 18% - 60 g
  • olej do smażenia

Polewa:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 10 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 3 - 4 łyżki kakao

Instrukcje
 

  • Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiać. Biały ser zmiksować  z żółtkami i śmietaną na gładką masę.
  • Wszystko razem wymieszać, zagnieść na gładkie ciasto.
  • Ciasto rozwałkować  na ok.1,5 cm grubości. Za pomocą szklanki wyciąć krążki, w środku tworząc małą dziurkę.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony. Odsączyć na ręczniku.

Polewa:

  • Wszystkie składniki zagotować, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania gładkiej masy
  • Polewą polać wystudzone oponki.