Komosa : na sicie pod kranem opłukać komosę. Do garnka wlać 1 i ½ szklanki bulionu.Wsypać kaszę i zagotować. Trzymać na gazie przez 2 minuty, wyłączyć gaz i zostawić komosę pod przykryciem, żeby napęczniała
Krewetki :Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.Przyrządzone krewetki włożyć do komosy. Na rozgrzaną patelnię wlać sok z limonki oraz miód mieszać do rozpuszczenia. Następnie wlać sos do miski z komosą i krewetkami.
Owoce: Mango i ananasa obrać i pokroić w kostkę, dodać ziarna granatu. Dodać posiekaną miętę oraz bazylię, wymieszać. Doprawić szczyptą cukru i skropić sokiem z limonki lub cytryny, odstawić na kilka minut. Dodać do komosy z krewetkami i wymieszać. Posypać posiekanymi pistacjami.