Cofnij

Owocowa sałatka z komosą ryżową i krewetkami

Składniki
  

  • 3/4 szklanki komosy ryżowej quinoa
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 250 g większych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła
  • 1 papryczka chilli opcjonalnie suszona
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1/2 mango
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
  • 1/3 szklanki ziaren granatu
  • 1/4 szklanki liści mięty
  • 1/4 szklanki liści bazylii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
  • oraz: 1/3 szklanki obranych solonych pistacji

Instrukcje
 

  • Komosa : na sicie pod kranem opłukać komosę. Do garnka wlać 1 i ½ szklanki bulionu.Wsypać  kaszę i zagotować. Trzymać na gazie przez 2 minuty, wyłączyć gaz i zostawić komosę pod przykryciem, żeby napęczniała
  • Krewetki :Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia.  Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i  chili  , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.Przyrządzone krewetki włożyć do komosy. Na rozgrzaną patelnię wlać sok z limonki oraz miód mieszać do rozpuszczenia. Następnie wlać sos do miski z komosą i krewetkami.
  • Owoce: Mango i ananasa  obrać i pokroić w kostkę, dodać ziarna granatu. Dodać posiekaną miętę oraz bazylię, wymieszać. Doprawić szczyptą cukru i skropić sokiem z limonki lub cytryny, odstawić na kilka minut. Dodać do komosy z krewetkami i wymieszać. Posypać posiekanymi pistacjami.