Cofnij

Sernik nowalijkowy

Składniki
  

  • 5 upieczonych buraków
  • 750 gram mielonego białego sera
  • 11 listków żelatyny
  • Pieprz
  • Sól
  • Pęczek kopru
  • Pęczek szczypioru
  • Pęczek rzodkiewki

Instrukcje
 

  • Buraki pokroić w cienkie plastry.Tortownicę o szerokości 21 cm wyłożyć burakami układając je tak żeby nachodziły na siebie .
  • W misce połączyć zmielony ser z posiekanym szczypiorem i koprem. Na tarce zetrzeć rzodkiewkę i dorzucić do masy serowej. Doprawić pieprzem i solą
  • Potrzebną  ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy serowej i wymieszać . Masę serową wyłożyć do tortownicy . Wstawić do lodówki do stężenia