Cofnij

Brownie z sernikiem awokado

Składniki
  

Spód Brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady 60%-70% kakao dobrej jakości
  • 3 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 135 g mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej: mielone migdały
  • szczypta soli

Na masę awokado

  • 750 gram sera typu riccota mascarpone czy innego białego, kremowego sera
  • 3 galaretki agrestowe rozpuszczone w 500 ml przegotowanej wody
  • 2 duże awokado
  • 1/4 kubka soku z limonek
  • 100 gram cukru może być xylitol czyli cukier brzozowy jeśli ktoś posiada

Instrukcje
 

Spód Brownie:

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C .Dno formy 20 cm / 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
  • W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem .Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
  • Dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do blaszki, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.

Na masę awokado

  • 3 agrestowe galaretki rozpuścić w 500 ml przegotowanej, gorącej wody. Obrane i pozbawione pestki awokado umieścić w misce . Dodać ser, cukier i sok z limonek. Zmiksować na gładką masę. Dodać tężejącą galaretkę, zmiksować  i wylać do formy. U mnie forma w kształcie wieńca. Wylać masę do ¾ pojemności formy. Resztę formy wypełnić brownie. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej.