Cofnij

Czekoladowy sernik

Składniki
  

Na spód

  • 160 g herbatników czekoladowych
  • 40 g roztopionego masła

Na masę serową:

  • 700 gram sera mascarpone
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1 ½ szkl rozpuszczonej gorzkiej czekolady

Składniki na wierzch sernika

  • 2 szkl rozpuszczonego masła orzechowego
  • 1/3 szkl cukru pudru

Instrukcje
 

Na spód

  • Ciastka i  masło  umieścić w blenderze  i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie  nie macie blendera  ciastka umieścić w mocnym woreczku i pokruszyć je walkiem . Pod koniec połączyć  z roztopionym masłem i kakao.
  • Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.

Na sernik

  • W dużej misce ubić ser z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.  Dodać stopioną czekoladę i wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Mase wylać na czekoladowy spod

Na wierzchnia warstwę

  • W osobnej misce wymieszać rozpuszczone masło orzechowe i cukier puder. Wylac na czekoaldowa mase serowa. Odstawic do stezenia na kilka godzin
  • Udekorować według uznania. U mnie do dekoracji posłużyły figi .