Ciastka i masło umieścić w blenderze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie nie macie blendera ciastka umieścić w mocnym woreczku i pokruszyć je walkiem . Pod koniec połączyć z roztopionym masłem i kakao.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.
Na sernik
W dużej misce ubić ser z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodać stopioną czekoladę i wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Mase wylać na czekoladowy spod
Na wierzchnia warstwę
W osobnej misce wymieszać rozpuszczone masło orzechowe i cukier puder. Wylac na czekoaldowa mase serowa. Odstawic do stezenia na kilka godzin
Udekorować według uznania. U mnie do dekoracji posłużyły figi .