Cofnij

Krążki awokado

Składniki
  

  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • Sol pieprz, ulubione przyprawy do smaku
  • 3 łyżki pokruszonych słonych paluszków
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 male awokado
  • Olej rzepakowy do wysmarowania blachy

Instrukcje
 

  • 1 łyżkę siemienia lnianego zmielić i zalać 6 łyżkami wrzątku. Do tego dodać sol, pieprz i ulubione przyprawy. Odstawić do ostygnięcia. Pozostałe siemię uprażyć na suchej patelni aż zacznie wydawać piękny aromat.Ostudzić. Uważać żeby nie przypalić.
  • Jedna łyżkę uprażonego siemienia zmielić z sola i połączyć  z reszta ( niezmielona częścią ) uprażonych ziaren siemienia oraz pokruszonymi paluszkami i startym parmezanem
  • Dojrzale awokado obrać delikatnie z skory. Usunąć pestkę . Awokado pokroić w krążki. Każdy krążek zanurzyć w mieszance siemienia i wody. Następnie obtaczać w mieszance ziaren , paluszków i parmezanu . Ułożyć na blaszce wyłożonej do papierem do pieczenia i natłuszczonej olejem. Piec w temperaturze 200 C przez ok 8 min .
  • U mnie krążki podane na kromkach chleba posmarowanego serkiem philadelphia w towarzystwie szynki parmeńskiej i jajka marynowanego w jajkach