Cofnij

Gnocchi w kremowym sosie pomidorowym z krewetkami

Składniki
  

Na gnocchi:

  • 500 gram ziemniaków
  • ½ łyżka soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 roztrzepane jajko

Kremowy sos pomidorowy:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebulka pokrojona w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 puszka 400 g pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórek
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 6 gałązek świeżego tymianku oderwane listki
  • 3 łyżki sera mascarpone
  • Pesto z papryki opcjonalnie

Na krewetki:

  • 250 g większych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła
  • 1 papryczka chilli opcjonalnie suszona

Instrukcje
 

Na gnocchi:

  • Ugotować ziemniaki ze skórą, aż będą miękkie. Około 20 min. Odcedzić, obrać ze skóry. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa.
  • Wystudzone ziemniaki wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny. Dodać sól, pieprz, przesianą mąkę. Zrobić dołek i wlać w niego jajko. Szybko połączyć składniki, nie wyrabiając. Pokroić na kawałki. Dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 - 2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 - 1, 5 cm kawałki.  Zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem-odciskając go wklęsłą stroną.
  • Gotować  w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.

Kremowy sos pomidorowy:

  • Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek. Następnie  wlać pomidory. Doprawić solą i pieprzem,  brązowym cukrem i octem balsamicznym. Gotować przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać pesto z czerwonej papryki.  Zdjąć z ognia i wymieszać z listkami świeżego tymianku, serem mascarpone

Na krewetki:

  • Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia.  Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć. Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć. Posiekać czosnek. Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i  chili, smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
  • Przyrządzone krewetki wymieszać z sosem i gnocchi