Cofnij

Bezowa rolada z cytrynowym kremem i lemon curd

Składniki
  

Beza:

  • 10 białek jajka przed rozbiciem wyjąć z lodówki, by miały temperaturę pokojową, piana lepiej się ubije
  • szczypta soli
  • 500 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 50 gram pistacji bez skorupek

Na lemon curd:

  • 10 żółtek
  • 250 gram drobnego cukru
  • 200 gram miękkiego masła
  • 8 -10 cytryn
  • 300 ml serka mascarpone

Instrukcje
 

Beza:

  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać 1/3 cukru.Ubijać przez jakiś czas . Nie przerywając ubijania dosypać  kolejną 1/3 część cukru. Dalej ubijać  i na koniec dodać pozostałą część  cukru i dalej ubijać. Ubijać  do momentu  aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna
  • Sztywność piany gwarantuje  chrupkość w bezach
  • Następnie dodać mąkę ziemniaczaną  i ocet .Zmiksować raz jeszcze, dokładnie rozprowadzając je w sztywnej pianie.
  • Tak przygotowaną pianę wylać na duza blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Rozprowadzić  tak, by spody miały równą grubość w każdym miejscu
  • Wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika .Jednak zaraz po zamknięciu drzwi piekarnika zmniejszyc temperaturę grzania:
  • – jeśli z termoobiegiem, to do 130 st. C i piec przez 90 minut
  • – jeśli bez termoobiegu, to do 150 st. C i piec  także przez 90 minut
  • Po 90 minutach wyjąć z piekarnika i zostawić  do ostygnięcia –wraz z papierem, na którym się piekła beza

Na lemon curd:

  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krotko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić  masę jajeczno cytrynowa tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu . Powinno to zająć ok 10 min ( u mnie za pierwszym razem prawie 30 min !!! )
  • Tak powstałą masę można przechowywać w słoiku przez dwa tygodnie
  • Część lemon curd wymieszać z 300 ml mascarpone do uzyskania kremu cytrynowego. W przepisie podane jest 100 gram lemon curd . Ja dodałam na oko. Przy każdej dodawanej łyżce lemon curd próbowałam czy smak mi odpowiada .
  • Bezę posmarować kremem a w środek dodać kilka łyżek samego lemon curd , bez dodatku serka mascarpone . Całość posypać zmielonymi pistacjami i zwinąć w roladę