Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać 1/3 cukru.Ubijać przez jakiś czas . Nie przerywając ubijania dosypać kolejną 1/3 część cukru. Dalej ubijać i na koniec dodać pozostałą część cukru i dalej ubijać. Ubijać do momentu aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna
Sztywność piany gwarantuje chrupkość w bezach
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet .Zmiksować raz jeszcze, dokładnie rozprowadzając je w sztywnej pianie.
Tak przygotowaną pianę wylać na duza blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Rozprowadzić tak, by spody miały równą grubość w każdym miejscu
Wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika .Jednak zaraz po zamknięciu drzwi piekarnika zmniejszyc temperaturę grzania:
– jeśli z termoobiegiem, to do 130 st. C i piec przez 90 minut
– jeśli bez termoobiegu, to do 150 st. C i piec także przez 90 minut
Po 90 minutach wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia –wraz z papierem, na którym się piekła beza