Cofnij

Pierś z kaczki w malinowym sosie podawana z marchewkowym puree i karmelizowanymi burakami

Składniki
  

Na kaczkę:

  • 2 piersi kaczki ze skórką każda po ok. 200 - 250 g

Malinowy sos:

  • 200 g malin mrożonych
  • 100 ml czerwonego wina
  • 40 g miodu
  • 50 g masła
  • Brązowy cukier opcjonalnie
  • Ocet balsamiczny opcjonalnie

Purée z marchewki:

  • 6 dużych marchwi
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek imbiru
  • 1 łyżka zmielonego kuminu
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g śmietany 36 %
  • sól
  • pieprz

Karmelizowane buraki:

  • kilka średnich buraków
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól pieprz
  • ocet balsamiczny
  • brązowy cukier

Dodatkowo do dekoracji:

  • Maliny
  • Jeżyny
  • Liofilizowana malina

Instrukcje
 

Na kaczkę:

  • Pierś z kaczki przed przygotowaniem wyjąc z lodówki i pozostawić na wierzchu, żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać, żeby nie uszkodzić  mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Cały proces powinien zająć do 14 minut. Następnie przewrócić mięso skóra  do góry i podsmażyć ok. 2 minut.
  • Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa.  Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć  piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.

Malinowy sos:

  • Miód skarmelizować  na patelni. Następnie dodać maliny i czerwone wino. Gotować ok.  5 minut. Dla wzbogacenia smaku dodać octu balsamicznego i trochę  brązowego cukru. Przetrzeć  przez sitko i dodać  masło.

Purée z marchewki:

  • Umyte i obrane marchewki pokroić  na kawałki. Ugotować  do miękkości i zmiksować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekane ząbki czosnku oraz obrany i drobno starty imbir. Smażyć przez minutę, dodać kumin, a po chwili purée z marchewki i sok z cytryny. Smażyć kilka minut do odparowania płynu. Zdjąć  patelnię z ognia, dodać śmietanę, sól i pieprz. Wymieszać

Karmelizowane buraki:

  • Buraki w całości gotować przez około 2 godziny na małym ogniu. Po wystudzeniu obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i podgrzewać chwilę, aż glazura zacznie brązowieć. Dodać ocet balsamiczny i brązowy cukier Dodać pokrojone plasterki buraka i  skropić sokiem z cytryny. Smażyć kilka minut co jakiś czas delikatnie mieszając, aż warzywa pokryją się gęstniejącą glazurą. Pod koniec smażenia posypać solą i pieprzem