Cofnij

Makaron w sosie pomidorowo śmietanowym

Składniki
  

  • 2 pory
  • 1 ząbek czosnku
  • garść lisci selera naciowego
  • zielona fasola soi
  • 100 g sera parmezan
  • oliwa z oliwek
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 szalotka
  • pieprz czarny mielony
  • 250 g makaronu świderki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 papryki czerwone
  • granulowany
  • Imbir
  • Kolendra
  • Kminek
  • Galka muszktalowa

Instrukcje
 

  • Cebulę i pora pokroić w talarki, czosnek w plasterki. Liście selera naciowego pokroić drobno.
  • Na patelni podsmażyć pora, cebulę i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem.Dusic chwile pod przykryciem. Przełożyć warzywa do naczynia żaroodpornego. Następnie dolać śmietanę kremówkę. Piers obtoczyć w mieszance przypraw. Na patelni podsmażyć na zloty kolor. Przełożyć piers do naczynia żaroodpornego tak żeby była pokryta sosem śmietanowo porowym . Wstawić do piekarnika i piec około 40 min pod przykryciem. Międzyczasie ugotować makaron aldente w osolonej wodzie. Wyjąć piers z kury i pokroić w plastry
  • Do sosu dodać makaron i podgrzewać go jakąś minutę, ciągle delikatnie mieszając aby makaron obszedł sosem. Pod koniec dodać starty ser parmezan
  • Makaron w sosie podawać z piersią i dowolnymi warzywami