Cofnij

Gulasz meksykański

Składniki
  

  • 1 kg mięsa wołowego na gulasz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 250 ml zaparzonej kawy
  • 1/2 szklanki bulionu1
  • 400 ml pomidorów z puszki
  • 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz
  • 3 kostki gorzkiej czekolady min. 60% kakao
  • 1 puszka 400 ml fasoli (czarnej lub czerwonej)
  • 1 puszka 400 ml kukurydzy

Dodatkowo

  • makaron bucatini

Instrukcje
 

  • Mięso po usunięciu tłuszczu i  żył  pokroić w większą (ok. 3 cm) kostkę. Do większego garnka  z grubszym dnem wlać łyżkę oleju, dodać i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.Następnie dodać kolejna łyżkę oleju i dodać drobno posiekany czosnek, goździki, liść laurowy i przyprawy (oregano, kumin, paprykę, chili, cynamon) . Całość podsmażyć przez ok. 3 minuty ciągle mieszając.
  • Wlać gorącą kawę i bulion, wszystko zagotować. Dorzucić  mięso, pomidory oraz sól i pieprz do smaku po czym  dodać czekoladę.  Całość przykryć i dusić na minimalnym ogniu ok. 2 i 1/2 godziny.aż mięso będzie miękkie.
  • Pod koniec  dodać odsączoną z zalewy i opłukaną na sitku fasolę i kukurydzę. Gotować wszystko (cały czas na małym ogniu pod przykryciem) jeszcze ok. 20 minut.