Cofnij

Miodowy kurczak sriracha

Składniki
  

Miodowy kurczak Sriracha

    Składniki

    • 6 udek z kurczaka
    • szklanki maki ziemniaczanej

    Sos

    • 1 szklanka wody
    • 2-3 łyżki sriracha w zależności od tego, jak pikantne chcesz
    • 5 łyżek sosu sojowego
    • 1 łyżka mielonego czosnku
    • 2 lyzki skrobi ziemniaczanej
    • 2-3 łyżki miodu
    • 2 łyżki skrobi kukurydzianej + 2 łyżki zimnej wody
    • 100 gram orzechów nerkowca wcześniej namoczonych w wodzie
    • Garść pistacji
    • 1 łyżka ziaren sezamu

    Instrukcje
     

    • W małym rondelku połączyć  1 kubek wody, sriracha, sos sojowy, czosnek, cukier i miód. Wszystko wymieszać . Doprowadzić całość do wrzenia na średnim ogniu. Rozpuścić 2 łyżki skrobi kukurydzianej z 2 łyżkami wody. Dodać do sosu i wymieszać do zagęszczenia. Zmniejszyć ogień pod garnkiem .Dodać orzechy nerkowca i sezam .Dorzucić pistacje .  Na gorącej patelni podsmażyć na malej ilości oleju udka z kurczaka . Przełożyć do wcześniej zrobionego sosu i dusić na małym ogniu razem aż kurczak będzie ugotowany
    • Podawać z ryżem i dowolnymi warzywami .