Bataty dokładnie umyć , wytrzeć i przekroić wzdłuż na dwie części. Włożyć do blaszki wyłożonej papierem, lekko posolić i piec przez ok. 40 minut w 200°C. W tym czasie przygotować farsz.
Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i poddusić na oliwie . Dodać pokrojonego w plasterki pora.Dusić kilka kolejnych minut aż warzywa zmiękną. Międzyczasie na oleju udusić pokrojoną w kostkę cebulę.Dodać passatę i podsmażoną cebulę .Gotować przez 15 – 20 minut pod uchyloną pokrywką . Doprawić do smaku . Gotować do momentu odparowania płynu i powstania dość gęstej masy .
Do lekko przestudzonej masy dodać ryż i wędzoną , rozdrobnioną palcami makrelę . Wymieszać .
Gdy bataty się upieką wydrążyć łyżką miąższ ze środka (zostawiając trochę na brzegach). Rozgnieść go lekko widelcem. Dodać miąższ do farszu i wymieszać . Nałożyć do wydrążonych łódek z batatów. Wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut.
Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.