Cofnij

Rolada mięsna podawana z knedlami nadziewanymi pieczarkami

Składniki
  

Na roladkę:

  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 30 g masła
  • sól i pieprz
  • mleko do namoczenia bułki
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
  • 30 ml bulionu mięsnego

Na knedle z pieczarkami:

  • Ziemniaki 700 gram
  • Mąka 350 gram
  • 2 jajka

Nadzienie do knedli:

  • 40 dag pieczarek
  • cebula średniej wielkości
  • 3 łyżki oleju
  • Jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Na sos pieczarkowo śmietanowy:

  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • olej do smażenia

Instrukcje
 

Na roladkę:

  • Mięso mielone włożyć do szklanego naczynia. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć  na maśle. Bułkę namoczyć w mleku .Odcisnąć i dodać do mięsa.  Następnie dodać przestudzoną cebulę , jajko, bulion  i przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszać.
  • Mięso ułożyć na większym kawałku rozłożonej folii aluminiowej. Całość zwinąć ciasno w rulon. Zawinąć boki żeby soki nie wypływały. Wstawić do piekarnika na 180 C na 50 min

Na knedle z pieczarkami:

  • Pieczarki pokroić w kostkę . Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż cebula lekko się zeszkli. Dodać do patelni pieczarki i smażyć przez 12-15 minut na średnim ogniu, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Do grzybów dodać surowe jajko, tartą bułkę. Wymieszać dokładnie.
  • Ugotować obrane ziemniaki. Gorące przecisnąć przez praskę, wystudzić.. Masę ziemniaczaną wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić do środka jajka, dodać szczyptę soli i mąkę. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka kłaść porcje pieczarek , zawinąć  w ciasto i utoczyć okrągłe knedle. Zagotować wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę soli. Knedle gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową.

Na sos pieczarkowo śmietanowy:

  • Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na oleju
  • Pieczarki obrać, pokroić i wymieszać z cebulą. Usmażyć. Pod koniec smażenia posolić.Podlac odrobina wody . Zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać  śmietanę. Wymieszać.