Cofnij

Zielony ryż z krewetkami w sosie pomidorowym

Składniki
  

Na zielone pesto:

  • bazylia świeża 2 szkl
  • kolendra świeża 1 szkl
  • oliwa z oliwek 200 ml
  • sól morska
  • czosnek 3-4ząbki
  • starty parmezan 1łyżka
  • orzechy Pini lub pistacje 30gram

Na kremowy sos pomidorowy:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebulka pokrojona w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • ½ puszki pomidorów z puszki pokrojonych, bez skórek
  • 200 gram pomidorków koktajlowych
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 6 gałązek świeżego tymianku oderwane listki
  • Pesto z papryki opcjonalnie
  • 1 łyżka śmietany

Na krewetki:

  • 250 g większych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła
  • 1 papryczka chilli opcjonalnie suszona

Instrukcje
 

  • Ryż ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Na zielone pesto:

  • Bazylie i kolendrę opłukać pod bieżącą woda. Odsaczyc na durszlaku . Liście  bazylii, kolendrę , orzechy oraz czosnek wrzucić  do blendera  i miksować na małych obrotach. Gdy zacznie powstawać papka, dolewać powoli oliwę.  Całość doprawić sola . Dodać starty parmezan .  Ugotowany ryz wymieszać z zielonym pesto

Na kremowy sos pomidorowy:

  • Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek. Następnie  wlać pomidory. Doprawić solą i pieprzem,  brązowym cukrem i octem balsamicznym.Dodac przekrojone na pol pomidorki koktajlowe . Gotować przez około 15 minut.Dodać pesto z czerwonej papryki .  Zdjąć z ognia i wymieszać z listkami świeżego tymianku.

Na krewetki:

  • Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia.  Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i  chili  , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
  • Przyrządzone krewetki wymieszać z sosem.