Cofnij

Ciasto szpinakowe

Składniki
  

  • 450 g mrożonego szpinaku drobnego, nie w liściach
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki krupczatki + 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo
  • Ziarna owocu granatu

Instrukcje
 

  • Rozmrozić  szpinak i odsączyć (przez gazę) z wody (będzie jej bardzo dużo, ważne żeby odsączyć tak żeby był prawie suchy ).
  • Zmiksować  jajka z cukrem, powoli wlewając olej i nadal mieszać. Wsypać  wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodać dobrze  odsączony,prawie suchy szpinak i wymieszać  łyżką. Wlać  do formy, piec ok 1h do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180C.
  • Polac lukrem i udekorować owocem granatu