Cofnij

Kurczak nadziewany figami

Składniki
  

  • 4 piersi z kurczaka
  • 8 plastrowi szynki parmeńskiej
  • 1 opakowanie 180 g sera koziego
  • 8 suszonych fig
  • ¼ szklanaki białego wytrawnego wina
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1-2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej z gorczycą
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4-6 łyżek płatków migdałowych
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • 3 figi
  • Kilka plasterków koziego sera w roladce
  • Makaron

Instrukcje
 

  • Piersi z kurczaka umyć i odciąć  kawałki tłuszczu. Ser kozi i figi pokroić w drobną kostkę.. Włożyć  ser i figi do jednej miseczki i zalać  białym winem. Odstawić  na kilka minut.
  • Piekarnik nagrzać do 180 C
  • W osobnej  misce wymieszać  śmietanę, musztardy oraz  miód .Doprawić  solą i pieprzem.
  • Piersi rozkroić  wzdłuż, tworząc kieszonki. Do każdej kieszonki włożyć  porcję sera i fig. Owinąć dwoma plastrami szynki parmeńskiej .Tak przygotowane piersi włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać  śmietaną tak by przykryła piersi z kurczaka
  • Włożyć  do piekarnika i piec 40-50 minut w zależności od wielkości piersi (jeśli są małe może wystarczyć nawet ok. 30 – 35 minut).  Piersi podawać z makaronem wymieszanym z sosem śmietanowym ,  prażonymi płatkami migdałowymi , figami i plasterkami koziego sera