Cofnij

Pierś z kurczaka z morelami

Składniki
  

Na piers z kurczaka

  • Piers z kurczaka 4 sztuki
  • Ser kozi miękki 200 gram
  • Szynka parmeńska 8 plastrów
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • Imbir
  • Kolendra
  • Kminek
  • Galka muszktalowa

Nadzienie

  • Cebula czerwona 2 sztuki
  • Żurawina suszona 50 gram
  • Morele suszone 500 gram
  • Śliwka suszona kilka sztuk
  • Powidła śliwkowe do smaku nie pisze ile bo to kwestia gustu
  • Olej

Sos morelowy

  • Morele świeże 150 gram
  • Morele suszone 10 sztuk
  • Masło klarowane
  • Brazowy cukier
  • Białe wino 1/4 szklanki
  • Imbir
  • Kurkuma

Kuskus

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżki pasty tagine
  • 1/2 puszki passaty pomidorowej
  • mała garść świeżego posiekanego oregano
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka jasnego miodu
  • 1 kostka bulionu z kurczaka
  • 200 g dużego kuskus
  • garść posiekanej pietruszki

Sałatka

  • Soczewica ¼ puszki
  • Czarna fasola ¼ puszki
  • Czarne oliwki garść
  • Burak 1 sztuka
  • Granat ziarna
  • Ocet balsamiczny
  • Musztarda
  • Miód

Instrukcje
 

Na piers z kurczaka

  • Na oleju podsmażyć pokrojona w talarki cebule , dodać namoczona w wodzie żurawinę , pokrojone na mniejsze kawałki morele i suszone śliwki . Dusic razem pod przykryciem przez 10 min . Dodać przyprawy i pod koniec do smaku powidła śliwkowe . Przed nadzianiem piersi wystudzić farsz
  • Piersi umyć i przekroić po środku tworząc kieszonkę . Wysmarować od środka przyprawami i posmarować od środka kozim serem i nadziać częścią  wystudzonego  farszu . Kazda piers owinąć w 2 plastry szynki parmeńskiej . Piersi owinięte w szynkę umieścić w naczyniu żaroodpornym . Na wierzchu umieścić resztę nadzienia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 40 min

Sos morelowy

  • Na masło klarowane wrzucić świeże i suszone morele i podsmażyć . Dolać odrobinę wody żeby się przypaliło . Po kilku minutach dodać 1/3 szklanki wina , brązowy cukier , imbir i kurkumę . Dusic aż wino odparuje i całość będzie gesta . Zblendowac całość na gładką masę

Kuskus

  • Rozgrzać oliwę na patelni . Dodać cebulę i dusić przez 10 minut, aż zaczynie się  karmelizować. Dodać pastę tagine, pół puszki  passaty , odrobinę soku z cytryny, oregano , miód i kostkę rosołową .Doprawić odrobiną soli i dużą ilością pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać i dusić chwilę pod przykryciem
  • Dodać kuskus i gotować na wolnym ogniu przez ok 10 min

Sałatka

  • Buraka pokroić w kostkę , dodać soczewice , czarna fasole , czarne oliwki i ziarna granatu . Doprawić sola i pieprzem . W miseczce wymieszać miód , ocet balsamiczny i musztardę . Powstały sos wymieszać z sałatka
  • U mnie dodatkowo karmelizowane marchewki