Cofnij

Pierś z kurczaka nadziewana groszkowym puree

Składniki
  

Na pierś z kurczaka

  • Piers z kury 4 sztuki
  • Szynka parmeńska 8 plastrów
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • Imbir
  • Kolendra
  • Kminek
  • Galka muszktalowa

Puree z groszku

  • 400 g zielonego groszku mrożonego
  • 2 łyżki masła
  • sól pieprz
  • ząbek czosnku posiekany

Zielone pesto

  • 2 szkl świeżej bazylii
  • 1 szkl świezej kolendry
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • sól morska
  • 4 ząbki czosnkui
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 30 g orzechy Pini lub pistacje

Sos wasabi

  • Pasta Wasabi
  • 400 ml mleka kokosowego

Instrukcje
 

Na groszkowe puree

  • Groszek ugotować do  ale uważając żeby  zachował zielony kolor. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy groszek przecierać. Dodać masło i czosnek, wymieszać. Lekko przestudzić. Używając  blendera zetrzeć  na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.
  • Piersi z kurczaka nadziewane groszkowym puree
  • Piersi umyć i przekroić po środku tworząc kieszonkę . Wysmarować od środka przyprawami i nadziać pure z groszku  . Kazda piers owinąć w 2 plastry szynki parmeńskiej . Piersi owinięte w szynkę umieścić w naczyniu żaroodpornym . Na wierzchu posmarować oliwa i przykryć folia aluminiowa . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 40 min

zielone pesto

  • Bazylie i kolendrę opłukać pod bieżącą woda. Odsaczyc na durszlaku . Liście  bazylii, kolendrę , orzechy oraz czosnek wrzucić  do blendera  i miksować na małych obrotach. Gdy zacznie powstawać papka, dolewać powoli oliwę.  Całość doprawić sola . Dodać starty parmezan .  Ugotowany ryz wymieszać z zielonym pesto

Ryz z zielonym pesto

  • ryz ugotowany zgodnie z instrukcja na opakowaniu

Sos wasabi

  • W małym rondelku zagrzać mleko koksowe , dodać pastę wasabi chwile razem pogotować