1 ½opakowania opakowania galaretki jagodowejna 600 ml wody
600mlśmietany kremówki 36%schłodzonej
Sernik na zimno
500grammascarpone
5listków żelatyny
150grambiałej czekolady
Sok z 3 cytryn
Dodatkowo do dekoracji
Świeże jagody
Świeże truskawki
Świeże figi
Liofilizowana malina
Instrukcje
Spód
Ciastka i masło umieścić w blenderze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie macie blendera ciastka umieścić w mocnym woreczku i pokruszyć je walkiem . Pod koniec połączyć z roztopionym masłem .
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.
Na jagodowy mus
Mrożone jagody i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendowac jagody na gładką masę. Jagodowe puree ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretki w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia .
Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać.Jagodowy mus wyłożyć na herbatniki . Wstawić do lodówki do stężenia
Sernik na zimno
Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem. Wycisnąć sok z cytryny, dodać do masy
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować.Mase serowa wylać na schłodzony mus jagodowy