Cofnij

Risotto z krewetkami i zieloną fasolą soi

Składniki
  

Na krewetki:

  • 250 g większych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła
  • 1 papryczka chilli opcjonalnie suszona

Na ryż:

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki ryżu arborio
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 100 gram zielonej fasoli soi
  • przyprawy: sól pieprz, szczypta kurkumy, 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • ok. 600 ml bulionu jarzynowego
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • masło oliwa extra vergine

Na szparagi:

  • 1 pęczek szparagów

Instrukcje
 

Na krewetki:

  • Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia.  Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na  głębszej patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i  chili  , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę. Po podsmażeniu wyjąć na talerz.

Na ryż:

  • Do tego samego naczynia wlać dodatkową łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać surowy ryż. Smażyć, mieszając drewnianą łyżką przez ok. 1 - 2 minuty. Wlać wino i odparować. Dodać kurkumę i paprykę w proszku.
  • Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować ryż bez przykrycia, do wchłonięcia większości płynu. Następnie wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż ryż będzie ugotowany al dente ( ok. 17 minut). Doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać krewetki, wymieszać i odstawić z ognia, dodać połowę parmezanu i łyżkę masła, wymieszać, przykryć i odczekać ok. 2 minuty. Wyłożyć na talerze. Posypać resztą parmezanu.Udekorować ugotowanymi szparagami

Na szparagi:

  • Szparagi umyć, odłamać twarde, białe i grube końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Ugotować.