Do tego samego naczynia wlać dodatkową łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać surowy ryż. Smażyć, mieszając drewnianą łyżką przez ok. 1 - 2 minuty. Wlać wino i odparować. Dodać kurkumę i paprykę w proszku.
Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować ryż bez przykrycia, do wchłonięcia większości płynu. Następnie wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż ryż będzie ugotowany al dente ( ok. 17 minut). Doprawić solą i pieprzem.
Dodać krewetki, wymieszać i odstawić z ognia, dodać połowę parmezanu i łyżkę masła, wymieszać, przykryć i odczekać ok. 2 minuty. Wyłożyć na talerze. Posypać resztą parmezanu.Udekorować ugotowanymi szparagami