Cofnij

Rolada gołąbkowa z kapustą panierowaną w bułce tartej i sałatką ziemniaczaną

Składniki
  

Na roladę gołąbkową:

  • Liście młodej kapusty
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego
  • Cebula
  • 150 g ryżu
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek granulowany
  • Suszone oregano
  • Suszony tymianek
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • Świeży koper
  • Folia aluminiowa

Na sałatkę ziemniaczaną

  • 2 ziemniaki
  • 200 gram zielonej fasoli
  • 1/4 pęczka koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • majonez 2 łyżki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Na kapustę panierowaną w bułce tartej:

  • średnia główka białej kapusty
  • 3 jajka
  • bułka tarta do panierki
  • sól pieprz
  • olej do smażenia

Instrukcje
 

Na roladę gołąbkową:

  • Liście kapusty włożyć do osolonego wrzątku na 10 minut, odcedzić, ostudzić i usunąć z nich zgrubiałe części.
  • Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, przelać zimną wodą na sicie, odsączyć i wystudzony dodać do mięsa. Dodać jajko . Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki) i resztą przypraw . Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią.
  • Na foli aluminiowej ułożyć liście kapusty, tak aby nachodziły na siebie. Na liściach rozłożyć masę mięsno ryżową i przy pomocy foli aluminiowej zwinąć roladę. Gotową roladę zawinąć w folię aluminiową na której się znajdowała. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznej foremki .Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 30 minut . Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika , odwinąć z folii . Włożyć ponownie do naczynia i zalać śmietaną wymieszaną z bulionem warzywnym i koprem . Wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut.

Na sałatkę ziemniaczaną

  • Ziemniaki ugotować w łupinach (można dzień wcześniej), odstawić do ostygnięcia . Następnie obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Zieloną fasolę soi dodać do ziemniaków i doprawić solą oraz grubo mielonym pieprzem. Majonez wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanym koperkiem. Sos wymieszać z warzywami.

Na kapustę panierowaną w bułce tartej:

  • Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, główkę przekroić na pół. Gotować ok.20 minut w osolonej wrzącej wodzie. Osączyć i odstawić do wystudzenia. Każdą połówkę kapusty
  • pokroić wzdłuż w cząstki, tak aby w każdej znalazł się kawałek głąba. Jajka rozkłócić widelcem Dodać szczyptę soli. Każdy kawałek kapusty obtoczyć najpierw w jajkach, a następnie w bułce tartej. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kapustę na rumiano.