Cofnij

Cytrynowe mufiny z lemon curd i musem cytrynowym

Składniki
  

Na spód:

  • 12 sztuk
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 łyżki startej skórki z cytryny tylko najbardziej żółta zewnętrzna część
  • 1 opakowaniu cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 250 ml jogurtu
  • 125 g roztopionego masła

Na lemon curd

  • 10 żółtek
  • 250 gram drobnego cukru
  • 200 gram miękkiego masła
  • 8 -10 cytryn

Na cytrynowy mus

  • 500 ml double cream
  • 125 ml lemon curd
  • 1 i 1/4 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 130 ml gorącej wody

Instrukcje
 

Na spód:

  • Formę na muffiny wyłożyć  papilotkami. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. W misce umieścić  przesianą  mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Następnie dodać cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Ponownie wymieszać do połączenia składników
  • W osobnej misce wymieszać jajka z jogurtem i  roztopionym i ostudzonym masłem.
  • Mokre składniki wlać do suchych. Delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników.
  • Wyłożyć do papilotek i piec przez około 20 minut

Na lemon curd

  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy
  • W garnku podgrzać wodę. Na garnku postawić masę jajeczno cytrynowa tak, żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu . Powinno to zająć ok. 10 min (u mnie za pierwszym razem prawie 30 min !!!)
  • Tak powstałą masę można przechowywać w słoiku przez dwa tygodnie

Na cytrynowy mus

  • Śmietanę kremówkę ubić z lemon curd. Pod koniec ubijania dodać wystudzona, tężejącą galaretkę. Zmiksować do połączenia składników. Wstawić do lodówki do stężenia masy.
  • Wystudzone muffiny nadziać lemon curd i posmarować na wierzchu musem cytrynowym.